Onlangs kreeg ik een boekentip: “De zeven ondeugden van vrouwelijke managers” – geschreven door Ellen Söentken.

De schrijfster geeft aan dat je als vrouw te maken hebt met een aantal hindernissen in het zakenleven waardoor je als vrouw vaak op achterstand staat in vergelijking met mannelijke collega’s. Wij zijn niet zo van het ‘man-vrouw’ denken! Maar we vinden het wel leuk om een ondeugd te zijn: in de zin van buiten de lijntjes kleuren. Voor wie ons kent, wij presenteren niet met Powerpoint, wij presenteren met pareltjes en hechten waarden aan ethos, om maar eens wat te noemen. Wij willen presenteren door te luisteren naar het publiek, we willen presenteren met plezier.

Ik heb het boek over de ondeugden met interesse gelezen en vroeg me af of deze ook alle zeven toepasbaar zijn bij presenteren? Ondeugend presenteren? Kan dat wel?

Kennelijk zijn deze zeven ondeugden een taboe maar worden ze overal toegepast.

Graag neem ik ze even door en voeg er onze kleur aan toe:
1. Toneel spelen – heel geschikt om toe te passen tijdens een presentatie: je kleurt er je boodschap mee. Je kunt dingen uitvergroten die je wilt uitvergroten. Blijf wel dicht bij jezelf. Bepaal het doel. En hou je publiek niet voor de gek. Als je een rol aanneemt zorg dan dat dat duidelijk is.

2. Verleiden – verleiding is een marketing strategie. Zorg dat het plaatje klopt. Verhoog je zichtbaarheid. Gebruik je stem door harder, zachter, hoger of lager te spreken. Het publiek zal heel graag naar je luisteren als je ze een beetje verleidt.

3. Emotie manipuleren – je doet je kleiner voor dan je bent. Je kiest als het ware een lagere status dan dat je je publiek op dat moment geeft. Ze luisteren naar je omdat je je klein en kwetsbaar maakt. Je zelf groter maken kan natuurlijk ook. Uiteraard moet het oprecht zijn, gespeelde emoties, daar trapt je publiek niet in.

4. Ophelderen – Glashelder zijn en transparant. Wat mij betreft geen ondeugd maar een must. De “Logos” van je verhaal moet kloppen.

5. Intuïtief waarnemen – Het fingerspitzengefühl. Hang boven de inhoud van je verhaal en gebruik deze ‘ondeugd’ om te voelen wat er leeft in je publiek. Hoe is de sfeer? Hoe reageren ze? Waar ligt een behoefte? Voel en reageer!

6. Bemoederen – dit is de ondeugd van degene die zorgt voor anderen. Maar ook het doorhakken van knopen, het nemen van beslissingen. Straal uit dat jij alle zorg op je neemt en regelt dat het goed komt. Een fijne deugd om toe te passen als je bijvoorbeeld een advies wilt ‘verkopen’ aan je publiek.

7. Zingeven – Een zuivere zilveren ondeugd. Je geeft antwoord op de vraag ‘waarom’. Tijdens presentaties zal een deel van je publiek altijd in hun achterhoofd op zoek zijn naar het ‘waarom’? van de presentatie, van hun aanwezigheid, van het onderwerp. Geef ze zin!

Welke ondeugden pas jij toe tijdens presenteren? Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,
Edith