Door: Ginie Knipping

Wat is het toch fijn om kennis te delen. Vorige week mochten we weer een training Kloppend Netwerken geven. Dit keer niet live maar online, daar komen we nu echt niet meer onderuit in deze tijd. Ons doel was dan ook onze deelnemers te laten ervaren hoe effectief en leuk online netwerken kan zijn. De uitdaging zit hem dan vooral in het overbrengen van het gevoel dat je hebt en wilt meegeven aan je verhaal.

De voordelen van online netwerken

Dit keer kreeg ik van onze deelnemers een mooie eye-opener cadeau. Ik ben altijd voorstander geweest van live ontmoetingen, daar kan ik echt van genieten. Omdat ik mij altijd focus op de voordelen, heb ik nooit stil gestaan bij de nadelen van live netwerken. Nadelen die juist niet aanwezig zijn bij online netwerken.

Bijvoorbeeld: bij online netwerken hoef je geen ruimte binnen te lopen waar groepjes mensen staan die ogenschijnlijk al een kliekje vormen. Ze kunnen niet met hun rug naar je toe staan of jou niet opmerken als je aan komt lopen.

Het is ook fijn dat je niet zelf de moed bij elkaar hoeft te rapen om op iemand af te stappen en een gesprek te beginnen. Bij een goed georganiseerde online netwerksessie kom je vanzelf in ‘break out rooms’ terecht en spreek je mensen die je live misschien niet eens had aangesproken.

Vaak wordt je (bij onze netwerktraining in ieder geval) willekeurig ingedeeld in groepjes, waardoor het niet erg is als je nog geen mensen kent. Je hebt steeds weer een verse kans om jezelf voor te stellen, ook aan mensen die je misschien zelf niet uitgekozen had bij een live bijeenkomst!

Rob, Edith en Ginie zitten op stoelen naast elkaar, ze lachen om iets wat Rob zegt. Linda komt links in beeld aanlopen. Boven Ediths hoofd hangt een bordje met de tekst "Vertel je verhaal met plezier"