Door Ginie Knipping

Ben jij ondernemer en vind je netwerken maar een vervelende, ongemakkelijke bijzaak? Zit je bij netwerkbijeenkomsten met onzekerheden als: Zitten de mensen wel op mij te wachten? Is mijn verhaal wel duidelijk? Wat is eigenlijk het nut van netwerken? Ga ik hier klanten werven? En hoe moet dat dan? Hoe kan ik “kloppend” netwerken?

Als mede-organisator van Open Coffee Arnhem geniet ik elke maand weer van de enorme energie en inspiratie die vrijkomt bij onze bijeenkomsten. Maar dat is niet altijd zo geweest! Toen ik begon met ondernemen vond ik netwerken vooral heel spannend. Inmiddels weet ik dat netwerken voor mij één van de leukste en meest zinvolle activiteiten van het ondernemen is. Je weet nooit wie of wat er op je pad komt. De vaak verrassende ontmoetingen zorgen voor inspiratie en energie die ik als ondernemer echt niet kan missen. Hoe ik dat doe? Ik geef je hieronder graag een paar tips om leuker en nuttiger, oftewel “kloppend” te netwerken.

Leuker en nuttiger netwerken

In een eerste gesprek spreek je over wat jij je klanten te bieden hebt

Begin een gesprek niet meteen met: “Ik ben net mijn eigen bedrijfje begonnen.” Dit kan heel onzeker overkomen en is in deze fase van de kennismaking niet relevant. Je bent aan het netwerken om jouw diensten/producten onder de aandacht te brengen. Men zal jou aanbevelen of zelfs klant van jou worden vanwege je kennis, ervaring of goede product. Natuurlijk kun je verder in het gesprek, of in een volgend gesprek met deze persoon best ervaringen uitwisselen over het starten van je bedrijf.

Vertel je verhaal vanuit je hart en op jouw manier.

Heb je geen strakke pitch? Dat hoeft gelukkig ook niet! Vertrouw op je gevoel en wees vooral jezelf. Hierdoor kom je geloofwaardig en oprecht over.

Zorg ervoor dat mensen jou leren kennen

Als je gaat netwerken met het idee dat je iets moet verkopen, straal je dat ook uit, en dat schrikt vaak af. Als je gaat netwerken met de intentie jezelf aan een aantal mensen voor te stellen en anderen te leren kennen, haal je de druk voor jezelf eraf. Je komt zo meer ontspannen over en zo leren mensen jou en je aanbod echt kennen.

Doe je best anderen te leren kennen

Door je open op te stellen, te luisteren en vragen te stellen leer je anderen kennen. Dit is een goede basis voor een zakelijke relatie. Wanneer je de intentie hebt je te verdiepen in een ander en anderen te helpen, straal je dit ook uit en willen mensen jou ook graag leren kennen.

Neem zelf het initiatief om op iemand af te stappenKloppend Netwerken
en je voor te stellen.

Vind je dat lastig? Vraag iemand van de organisatie je aan iemand voor te stellen. Vind je het moeilijk een gesprek te beginnen? Stel dan eens een vraag als: Waar heb jij de afgelopen week aan gewerkt?

 

Heb je een leuk en interessant gesprek gevoerd? Geef er dan vervolg aan!

Het kost wat tijd en energie om een band op te bouwen met een zakelijke relatie. Dit zorgt er echter voor dat je elkaar gaat waarderen en vertrouwen waardoor je elkaar ook met een goed gevoel kunt aanbevelen. Of misschien zelfs elkaars diensten/producten gaat afnemen.

Geef tips om anderen verder te helpen of bied je hulp aan.

Je helpt ze hiermee en je laat zien dat je kennis in huis hebt. Bijkomend voordeel is dat je beter blijft hangen in het geheugen van de ander.

Als je mensen met elkaar kunt verbinden die iets voor elkaar kunnen betekenen, doe dit dan vooral. Dit maakt jou waardevol voor jouw netwerk.

Kun je wel wat hulp gebruiken om te ontdekken hoe leuk en nuttig netwerken is?

Ik help je graag op weg! Samen met Rob Verkerke heb ik de training Kloppend Netwerken opgezet. Wij helpen jou te ontdekken welke manier van netwerken bij je past en hoe je daarbij het beste je verhaal kunt vertellen. Daarnaast gaat het erom je bewust te worden van jouw uitstraling. Wanneer jouw verhaal vanuit je hart komt, en je “gewoon” jezelf kunt zijn, klopt het.