Een goede voorbereiding is het fundament van een kloppende presentatie. Bedoelen we daarmee dat je hard moet werken aan een flitsende PowerPointpresentatie met invliegende beelden en geluidseffecten? Nee, zeker niet, hoewel we uit ervaring weten dat daar doorgaans zeker veel voorbereidingstijd in gaat zitten. Wij geloven in het mooie verhaal van mensen waarbij PowerPoint niet noodzakelijk is, maar voorbereiding wel. En dat zit in zoveel andere dingen. Graag delen wij in deze blog een aantal tips voor een goede voorbereiding.

Zeven tips voor een kloppende voorbereiding

  1. Bepaal je doel. Wat wil je bereiken met je presentatie? Waarom ga je daar staan? Het allerbelangrijkste om over na te denken is: Kom je iets brengen of kom je iets halen?
  2. Ken je doelgroep; weet voor wie je gaat spreken! Dit kan invloed hebben op je verhaal. Bijvoorbeeld op de woorden die je kiest. Tegen een groep studenten praat je anders dan tegen een groep senioren. Bij een groep sales-professionals kies je andere woorden en gebruik je wellicht een andere energie dan bij een groep boekhouders.
  3. Kies een opening die past bij je verhaal en die direct pakt. Het hoeft niet per se een weloverwogen prachtige lange openingszin te zijn. Maar vertel iets uit je hart, waar anderen zich direct in kunnen herkennen. Een grapje of een anekdote die een brug slaat tussen jou, je publiek en je verhaal.
  4. Bereid de inhoud voor. Denk na over hoe je logos, pathos en ethos in kunt bouwen in je verhaal. Oefen dit! Het liefst voor een publiek (je partner, kinderen of huisgenoten?). Schrijf steekwoorden op cue cards, flip-over of maak een mindmap. Op die manier vergeet je tijdens het presenteren de route van je verhaal niet.
  5. Besteed aandacht aan je uiterlijk. Draag iets dat bij je past en waarin je je prettig voelt. Als het daarbij ook ondersteunend is aan je verhaal is dat mooi meegenomen. Zo hoorde ik laatst een presentatie van een bloemist in een bloemige jurk. Ik vroeg me daarbij af of haar verhaal net zo pakkend geweest zou zijn in stemmig zwart?
  6. Verzin 5 moeilijke vragen. Wat zouden de moeilijkste vragen zijn die je zou kunnen krijgen? En wat zijn daarop dan de antwoorden? Als je deze alvast doorneemt en er wellicht antwoorden voor opzoekt, sta je niet met je mond vol tanden. Het geeft rust en vertrouwen.
  7. Zorg voor een pakkend slot. Hoe je dat doet, lees je in een van onze eerdere blogs.

En nu oefenen en ervaring opdoen! Ga op pad met je verhaal en presenteer met plezier! Hulp nodig? Als ervaren sprekers en trainers geven wij (Rob & Edith) trainingen Kloppend Presenteren om jou te helpen meer vertrouwen te krijgen in jouw verhaal.

Eerstvolgende training Kloppend Presenteren: 14 mei 2019!