Bij de start van mijn bedrijf was er één ding waar ik erg tegenop zag: netwerken. Er ging van alles in mij om; zomaar met vreemden in gesprek gaan vind ik doodeng. En moet ik dan een strakke pitch hebben? Dan moet ik mijzelf gaan verkopen en dat past helemaal niet bij mij. Ik heb een duidelijk beeld van wat ik wil gaan doen, maar hoe breng ik dat duidelijk over aan een ander? En hoe weet ik nou of het een zinvol gesprek gaat worden? Of die ander wel op mijn verhaal zit te wachten? Heel veel vragen en onzekerheden dus. Al vrij snel heb ik ervaren dat netwerken juist leuk kan zijn. Het heeft mij zoveel gebracht en ik wil mijn ervaringen heel graag met jou delen zodat jij dat ook kunt ervaren.

Mijn eerste keer

Mijn eerste netwerkbijeenkomst was een ontbijtsessie waar ik voor 40 ondernemers een strakke pitch van 1,5 minuut moest houden. Ik was bloednerveus en kreeg geen hap door mijn keel. De verhalen van de 39 ondernemers die mij voorgingen in de pitchronde kreeg ik door mijn zenuwen helemaal niet mee. En toen was ik ineens aan de beurt. Ik dreunde braaf mijn ingestudeerde pitch op en was daarna zo blij dat het voorbij was! Ik heb mij laten vertellen dat het best goed ging voor een eerste keer, maar het enige wat ik kon denken was: moet ik dit nu iedere week doen? Het voelde niet goed, dit past gewoon niet bij mij!

Poging twee: zo kan het ook

Van een collega-ondernemer had ik gehoord van Open Coffee. Een laagdrempelig netwerk waar je op een vaste dag van de maand altijd binnen kunt lopen. Er wordt geen strakke pitch van je verwacht. Je kunt er gewoon mensen ontmoeten. Dat sprak mij veel meer aan. Vol goede moed ging ik naar Open Coffee Arnhem. Bij binnenkomst stak gelijk de onzekerheid weer de kop op: Ojee, iedereen staat gezellig met elkaar te praten. Ik kan toch niet zomaar inbreken in een gesprek? Het lijkt wel of iedereen hier elkaar al langer kent…

Ik koos een groepje met vriendelijke gezichten uit, raapte alle moed bij elkaar en stapte op hen af. “Hallo, mag ik mij even voorstellen?” “Maar natuurlijk, wat leuk dat je er bent!” Phieuw, dat viel best mee. Tot mijn verbazing verdween de spanning snel en heb ik die ochtend genoten van de inspirerende gesprekken met leuke mensen die oprecht geïnteresseerd waren in mij en mijn bedrijf. De doorgewinterde netwerkers staken niet onder stoelen of banken dat ook zij netwerken in het begin super spannend vonden. Daarnaast bleek ik niet de enige te zijn die voor het eerst de Open Coffee bezocht. Ik voelde mij hier op mijn gemak en werd trouwe bezoeker van dit warme netwerk dat wel bij mij past.

Kloppend Netwerken

Inmiddels ben ik al 3,5 jaar mede-organisator van Open Coffee Arnhem. Ik herken bij de nieuwe bezoekers de drempelvrees die ik zelf heb ervaren en heb met veel plezier de rol op mij genomen om dat vriendelijke gezicht te zijn dat de spanning weg kan nemen.

En nu mag ik de behoefte om ondernemers te laten ervaren hoe leuk en zinvol netwerken kan zijn nog meer verdieping geven. Hiervoor heb ik samen met Rob Verkerke de training Kloppend Netwerken opgezet. Wij helpen jou te ontdekken welke manier van netwerken bij je past en hoe je het beste je verhaal kunt vertellen. Daarnaast gaat het erom je bewust te worden van jouw uitstraling. Wanneer jouw verhaal vanuit je hart komt, en je “gewoon” jezelf kunt zijn, klopt het.

Mocht jij nog niet hebben ontdekt hoe leuk en zinvol netwerken is, dan helpen wij jou heel graag op weg bij de training Kloppend Netwerken!

~Ginie Knipping